Bert Karlsson på Hermanders

Visste du att Bert Karlsson har jobbat på Hermanders? Han jobbade hos oss i fyra månader innan han fick sparken. Sedan dess har han inte haft ett riktigt jobb…

Vad hände på Hermanders?

Detta är citat från boken Mitt liv som Bert, s 40-41.


”Jag jobbade under ekonomichefen och skötte bl.a. löner och tidkort. Den positionen gjorde att jag kunde styra lite som jag ville, så jag såg till att jag alltid betalade för lite skatt.”

”Hermanders var underleverantör till Elektro-Helios och gjorde bland annat torkar till kylskåp där kopparrören skulle konas i ändarna. Jag tyckte att man kunde göra det här annorlunda och klara arbetsmomenten automatiskt i en maskin. Så jag och verkmästaren tog kontakt med en tekniskt begåvad verktygsmakare från en konkurrerande industri. Tanken var att utveckla en revolversvarv som kunde göra momenten istället för att trycka för hand.”

”Mitt och verkmästarens projekt kom rätt snabbt till företagsledningens kännedom och vi fick omgående sparken båda två. Det var naturligtvis en chock, för jag hade tänkt jobba kvar lite till. Fast jag borde ha förstått att det skulle gå så här. Nu blev det bara fyra månader på den här arbetsplatsen och det var min sista anställning. Sedan dess har jag varit min egen, så totalt sett har jag inte varit anställd ens i ett år.”


Reflektion anno 2008

Vi på Hermanders är naturligtvis glada att det gick bra för Bert trots det hastiga avskedet. Kan det vara så att avskedet från Hermanders var en av alla faktorer som formade den superentreprenör som vi känner honom som idag? Hur som helst – vi kan nog också konstatera att Sverige hade varit lite tråkigare om Bert Karlsson fortfarande jobbade kvar hos oss!